Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ILMATORJUNTAMUSEO

Klaavolantie 2, 04300 Tuusula, p. 040 3143470


Liput

Aikuiset 7 €

Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €

Lapset 7-14v 1 €

Perhelippu 15 €

Ryhmät yli 10 henkeä  5€ / hlö

Veteraanit, sotilaat virkapuvussa ja lapset alle 7 v ilmaiseksi.

ILMATORJUNTAMUSEO AVOINNA:

Museo on avoinna 15.5.2018 alkaen elokuun loppuun ti-su klo 11-17. 

Syyskuu-marraskuu avoinna ke-su klo 11-17.

Helsinki -hallin uusittu sota-ajan näyttely:

Tulikasteesta torjuntavoittoihin                                                                         - Ilmatorjunta Suomen sodissa 1939-1945

Vuonna 1996 rakennetussa Helsinki-hallissa esitellään ilmatorjunnan historiaa sotavuosina 1939-1945 niin kotirintamalla kuin taistelutantereillakin. 3.6.2014 avattiin hallissa uusi Tulikasteesta torjuntavoittoihin -näyttely, jossa on hyödynnetty keväällä 2014 Helsingin kaupungintalon Virka Galleriaan rakennettua Kolmen yön ihme -näyttelyä ja paljon on myös aivan uutta nähtävää!

Kattava valikoima sota-ajan ilmatorjuntakalustoa, aikakauden arkistofilmit, valokuvat ja sanomalehdet esittelevät sota-ajan todellisuutta elävästi. Nuori aselaji sai tulikasteensa talvisodan ensimmäisten päivien pommituksissa. Kaluston kehitystä, asehankintoja ja ilmatorjunnan merkitystä sotatapahtumissa on mahdollista seurata näyttelyssä aina ratkaisutaisteluihin ja Lapin sotaan asti. Suomi otti mm. ensimmäisenä maana käyttöön ilmatorjuntapanssarivaunun. Näyttelyssä on esillä Viipurista viimeisenä vetäytynyt ilmatorjuntapanssarivaunuharvinaisuus (Landsverk Anti II eli Luftvärnskanonvagn L-62 Anti II). Uutuutena näyttelyssä on myös ilmatorjunnan 1941 alasampuman neuvostoliittolaisen MiG 3 hävittäjän jäänteet!

Museokävijä voi tutustua aikakauden sanomalehtiin kosketusnäytön avulla, katsella sota-ajan arkea kuvaavia arkistofilmejä ja kiivetä ilmavalvontatorniin lotan viereen tähyilemään lentokoneita. Sotilaspoikien kokemuksiin voi eläytyä kokeilemalla, kuinka paljon RMB 88 mm ammus painaa. Ammuksia kantoivat sotilaspojat tykeille Helsingin suurpommitusöinä.

Helsingin ilmatorjunnan järjestelyt sekä helmikuun 1944 suurpommitukset ja torjuntavoitto on dokumentoitu kattavasti. Nähtävillä on mm. raskas 88 mm:n RMB ilmatorjuntatykki, Lambda- keskuslaskin ja Irja-tutka. Näyttelyyn on tuotu myös kattava valikoima Neuvostoliiton Helsingin suuurpommituksissa käyttämiä lentopommeja. Näyttelyssä voi tutustua myös Helsingin tulenjohtokeskus Tornin toimintaan aitojen tutkatasojen äärellä.