Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ILMATORJUNTAMUSEO

Klaavolantie 2, 04300 Tuusula, p. 040 3143470


ILMATORJUNTAMUSEO AVOINNA:

Vappuaattona 30.4. museo on kiinni! Vapun jälkeen museo on auki seuraavan kerran 3.5.  Hyvää vappua!

 

Talvikaikana museo on avoinna              ke-su klo 11-17.  paitsi joulu- ja tammikuussa vain sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.6.-31.8.) museo on avoinna ti-su klo 11-17.

Soita ja sovi aika opastukselle ja museokäynnille: Matti Kulmala                    p. 040 538 5515

 

Liput

Aikuiset 7 €

Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €

Lapset 7-14v 1 €

Perhelippu 15 €

Ryhmät yli 10 henkeä  5€ / henkilö.

Veteraanit, sotilaat virkapuvussa ja lapset alle 7 v ilmaiseksi.

Ilmatorjuntamuseon ja Lottamuseon yhteislippu 9

Huom! Meillä käy myös museokortti!

 

Ajankohtaista

Ohjuspäivä 22.4  klo 10 alk. Ilmatorjuntaohjusmiesten perinnetapaaminen ja seminaari

TERVETULOA!

MAALILENNOKIT 50 VUOTTA SUOMESSA -valokuvanäyttely  Tuusula-hallissa 29.10.2016 - 16.7.2017

 

MUSEOKORTTI

Museokortin voi ostaa tai uusia Ilmatorjuntamuseolla! Museokortilla rajattomasti museokäyntejä vuoden ajan. Mukana yli 240 museota ympäri Suomen mm. suurimmat taide- ja kulttuurihistorialliset museot. Museokortin hinta on 64.90 euroa ja se on voimassa vuoden.

ILMATORJUNTAMUSEON JA LOTTAMUSEON YHTEISLIPPU

Tutustu kahteen elämykselliseen ja vaikuttavaan museoon yhteislipulla -hinta vain 9 euroa!

Ryhmille myös yhteisiä retkiohjelmia!

Bell P-39 Q Airacobra on jälleen nähtävissä Ilmatorjuntamuseolla!

HISTORIA

Papinlahti, SantahaminaIlmatorjuntamuseon perustaminen alkoi vuonna 1957 Santahaminaan, entiseen Papinlahden upseerikerhon rakennukseen. Museo ei silloisessa muodossaan koskaan ollut avoinna yleisölle.

Papinlahti, SantahaminaEvl Olavi Seppälä paljasti Papinlahden Ilmatorjunta-museon kilven 29.7.1961, jolloin Ilmatojuntamuseo katsottiin perustetuksi.

Kapteenin puustelli, TuusulaVuonna 1967 Ilmatorjun-takoulu teki Puolustusmi-nisteriölle esityksen, jossa pyydettiin Hyrylän varuskunnan alueella oleva Kapteenin puustelli tarvittavine maa-alueineen museo-käyttöön. Puolustusministeriö suostui esitykseen mutta edellytti, ettei museon perustaminen saa aiheuttaa valtiolle kustannuksia.

Ilmatorjuntamuseo, TuusulaIlmatorjuntamuseon rakentaminen alkoi nyt lukuisten vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevien järjestöjen, yksityisten yritysten ja henkilöiden tukemana. Ilmatorjuntamuseo avattiin ensi kerran yleisölle 4.6.1969.

Vuonna 1987 Puolustusministeriö nimitti Ilmatorjuntamuseon sotahistorialliseksi erikoismuseoksi. Museon päärakennus oli jo osoittautunut liian pieneksi. Ilmatorjuntakalustoa jouduttiin pitämään ulkona sään armoilla. Erityisesti herkkä kuulosuunnin- ja valonheitinkalusto kärsi ulkosäilytyksestä. Museoikään tulleita elektronisia laitteita ei enää mahtunut sisätiloihin.

Ilmatorjuntamiesten talkooponnistelujen ja monien lahjoittajien tukemana valmistui museon ensimmäinen oikea näyttelyhalli vuonna 1996. Suunnitelmiin oli alun alkaen kuulunut kaksi hallia. Museonrakentajien voimat eivät kuitenkaan siihen heti riittäneet, vaan toisen hallin avajaisia jouduttiin odottamaan 4.6.2007 asti.

Viidenkymmenen vuoden työ Ilmatorjuntamuseon hyväksi on tuottanut lopulta arvokkaan kokonaisuuden, jossa pystytään harjoittamaan nykyaikaista museotoimintaa.