Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ILMATORJUNTAMUSEO

Klaavolantie 2, 04300 Tuusula, p. 040 3143470


Liput

Aikuiset 7 €

Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €

Lapset 7-14v 1 €

Perhelippu 15 €

Ryhmät yli 10 henkeä  5€ / hlö

Yhteislippu Lottamuseon kanssa 9 € / hlö 

Veteraanit, sotilaat virkapuvussa ja lapset alle 7 v ilmaiseksi.

ILMATORJUNTAMUSEO AVOINNA:

Huhtikuun loppuun museo on avoinna ke-su klo 11-17. Kesällä museo on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun ti-su klo 11-17. 

Kuukausiesitelmä  lauantaina 24.3.2018 klo 14.00
      Rautatiesota 1918. Opetusneuvos Sakari Viinikaisen luento Savon radan taisteluista ja niiden merkityksestä taisteltaessa rautateiden herruudesta v. 1918.  

Luennolle osanottomaksu á 5 €,  museokäynti sisältyy hintaan.

Museokahviossa tarjolla edulliseen hintaan kahvia, virvoikkeita sekä pientä purtavaa.

Sisällissota olisi voinut ratketa rautateillä heti alkuunsa.

Juuri sisällissodan alla valmistunut Karjalan rata teki Pieksämäestä risteysaseman, jonka valtaamalla punaiset olisivat voineet jopa ratkaista sodan ennen kuin se kunnolla alkoikaan. Punaisten katse ei kuitenkaan kohonnut kartalla tarpeeksi ylös, vaan keskittyi tiukasti omaan elinhermoon, Riihimäki–Pietari- rataan.

Tämä likinäköisyys johtui siitä, että 26. tammikuuta 1918 saapuvaksi luvatun ”suuren asejunan” suojaamis- ja aseidenjakosuunnitelma oli käytännössä punaisten ainoa sotasuunnitelma. Tarkoitus oli kyllä lähteä Kouvolasta etenemään Savon rataa toisella junalla, mutta liikkeellelähtö myöhästyi – vain muutamia tunteja, mikä tekee Savon sodan alkuhetkistä jännitysnäytelmän.
 
Sisällissota oli mitä suurimmassa määrin rautatiesota. Silloiset maantiet eivät olisi mitenkään kyenneet kuljettamaan suuria armeijoita. Radat toivat myös uuden aseen - panssarijunat.
 
Savon rintamilla taisteli myöhemmin tunnettuja henkilöitä, kuten Urho Kekkonen, Artturi Ilmari Virtanen, Eric Tigerstedt, Armas Kemppi, "Motti-Matti" Aarnio, Valo Nihtilä ja Kustaa Tapola.

Kouvolalainen opetusneuvos Sakari Viinikainen on historioitsija, joka on kirjoittanut useita historiateoksia - viimeisimpinä Teatterikuninkaan sota - Kustaa III:n ja Katariina Suuren taistelu Kymijoesta (2015).