Ilmatorjuntamuseo
Kokoelmat
Kokoelmat
Museon kokoelmat muodostuvat sekä Puolustusvoimien esineistä että museon omista lahjoituskokoelmista. Heikki Talvelan sotahistoriallinen kokoelma on yksi museon isoimmista paikallista sotahistoriaa käsittelevistä lahjoituskokoelmista.
Kokoelmat ovat Ilmatorjuntamuseon alkuperäinen voimavara ja alusta, joiden ympärille museo on muodostunut ja kasvanut. Kokoelmat ovat museon tietovaranto, joka tulisi olla tutkijoiden, asiakkaiden ja kansalaisten julkisessa käytössä.
Ilmatorjuntamuseon kokoelmat ovat osa suomalaista ja eritoten tuusulalaista sotahistoriaa.
Ilmatorjuntamuseon kokoelmatehtävää määrittää Sotamuseon kanssa tehty sopimus toimia ilmatorjunnan sotahistoriaa ja perinteitä tallentavana museona.
Ilmatorjuntamuseon kokoelmatehtävä on dokumentoida ilmatorjunnan sotahistoriaa ja perinteitä sekä suomalaista sotahistoriaa tuusulalaisesta näkökulmasta. Tärkeimpänä tavoitteena ilmatorjuntahistorian dokumentoinnissa on toisen maailmansodan aikaisen ilmatorjunnan sotahistorian taltiointi.
Ilmatorjuntamuseo toimii Sotamuseon yhteistyömuseona.Sotamuseolla on kumppaneinaan yhteistyömuseoiksi nimettyjä museoita, joiden toimintaa Sotamuseo myös ohjaa ja valvoo. Aikaisemmin Sotamuseon ns. aselajimuseoiksi ja nykyään yhteistyömuseoiksi nimitettyjä museoita on Suomessa yhteensä kahdeksan, joista yksi on Ilmatorjuntamuseo. Yhteistyömuseot tallentavat sotahistoriaa ja eri aselajien ja puolustushaarojen historiaa ja perinteitä.
Ilmatorjuntamuseon kokoelmia käytetään tutkimuskohteena, näyttelyissä ja omissa julkaisuissa. Kokoelma palvelee niin kotimaisten kuin ulkomaisten asiantuntijoiden ja tutkijoiden näyttely- ja julkaisutoimintaa. Museo toimii yhteistyökumppanina monelle ulkomaiselle järjestölle, toimijalle ja viranomaistaholle.
Mm. italialainen Würzburg-tulenjohtotutkan alustaa rakentava Rover Joe di Fidenza-yhdistys Italiassa vastaanotti v. 2018 lukuisia kertoja valokuvamateriaalia sekä asiantuntija-apua entisöintityössä. BUK-järjestelmä on tuonut museolle useita eurooppalaisia ja venäläisiä tutkijoita, joista useat edustavat maan viranomaistahoja.
Museon ulkoalue
Noin 3 hehtaarin suuruisella ulkoalueella on esillä ilmatorjunnan eri aikoina käyttämää kalustoa kuten ajoneuvoja, tutkia, ammusaseita ja ohjusjärjestelmiä. Uusimpana kalustona on nähtävillä Ilmatorjuntaohjus 96 BUK M-1:n maalinosoitustutka, johtokeskus ja lataus- ja laukaisulavetti.
Tsekkoslovakian miehityksen jälkimainingeissa v. 1968 kehitettiin puolustusvoimissa valmiutta torjua maahanlasku Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Tätä varten Helsingin Ilmatorjuntarykmentti sai tehtäväkseen valmistautua ampumaan 88 MM RMB -ilmatorjuntakanuunalla epäsuoraa tulta lentokentälle. Tuohon tehtävään valmisteltu aito tuliasema on kunnostettu ja siihen on asetettu tykki tehtävän mukaisilla ampuma-arvoilla.
Ilmatorjuntamuseon laajalla ulkoalueella on esillä myös alueilmatorjuntaohjuspatterin ItO 79:n tärkeintä kalustoa.
Ilmatorjuntaohjus 79 on Suomessa hankintavuoden mukaan annettu nimike neuvostoliittolaiselle ilmatorjuntaohjusjärjestelmälle S-125M1 Neva. Vientiversiosta käytettiin nimeä Petshora. Järjestelmän NATO- nimike on SAM-3 Goa. Kalustoa on Suomessa modernisoitu kaksi kertaa.
ItO 79 on Suomen ensimmäinen aluetorjuntajärjestelmä. Se oli tarkoitettu ensisijassa keskikorkeuksissa ja korkealla lentävien maalien torjuntaan kaukaa. Järjestelmällä on myös hyvät matalatorjuntaominaisuudet. Ohjuspattereiden tehtävänä oli Helsingin suojaaminen. Osa yksiköistä oli sijoitettu kantalinnoitettuihin asemiin ja ne olivat melko suuressa valmiudessa.
Myös pohjoisimman Suomen ilmatilan luvattoman käytön estämiseen varauduttiin. Patteriin kuului 175 henkilöä ja lähes 50 moottoriajoneuvoa.
Ulkoalueella on mm:
- kolme ohjuslavettia,
- maalinosoitustutkat ajoneuvoineen, P15, P18
- tulenjohtotutka- ja johtokeskus,
- latausauto,
- ohjusten valmistelupaikka laitteineen,
- ohjussäiliöitä.
Museon ulkoalueella on ohjusten lisäksi AN/TPS-1E maalinosoitustutka, raskaita tykkejä sekä ampumaleirillä käytetty maalilennokki lähtökatapultin päällä.
Museokortti
Museokortti, pääsylippusi 280 museoon
Poikkea museossa milloin vain! Museokortti on pääsylippusi 280 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Pääkaupunkiseudultakin löydät 40 Museokortti-kohdetta.
YHTEYSTIEDOT
YHTEYSTIEDOT
Ilmatorjuntamuseo
Klaavolantie 2
04300 TUUSULA
Varaukset ja tiedustelut lipunmyynnistä
Aukioloaikoina p. 040 314 3470 tai sähköpostitse itmuseo(a)ilmatorjuntamuseo.fi
MUSEO AVOINNA
MUSEO AVOINNA
Kesäaikana (15.5. – 31.8.)
Tiistai – sunnuntai klo 11-17
Talviaikana (1.9. – 30.11. ja 12.1.-14.5.)
Keskiviikko – sunnuntai klo 11-17
Vuodenvaihde (30.11.-12.1.)
Museo ja kahvila auki vain ryhmille etukäteistilauksesta.
Museo on suljettu arkipyhinä kuten pääsiäispyhinä, Vapun päivänä, helatorstaina ja juhannusaattona.