Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa

Tuusulahalli: Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa – Anti-Aircraft First in the Battle

Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa -näyttely käsittelee Suomen ilmatorjunnan kehitystä vuodesta 1925 nykypäivään asti koulutuksen muutosten ja asehankintojen kautta.

Lähinnä museon sisäänkäyntiä sijaitseva näyttelytila avattiin kävijöille ensi kerran 4.6.2007.

Tuusulahallissa on esillä aselajin 90-vuotisjuhlallisuuksiin vuonna 2015 avattu näyttely ”Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa”. 

Näyttelyhallin seinustalle asetetuissa vitriineissä on 10 vuoden jaksoissa esitetty aselajin järjestelmien hankintahistoriaa. Kunkin vuosikymmenen alussa on aikajana, jossa on esillä ajanjakson poliittisen historian merkittävimpiä ilmatorjunta-aselajin hankintoihin vaikuttaneita käänteitä ja janan yläpuolella on näkyvissä tuon jakson aikana hankitut ilmatorjuntajärjestelmät.

Hallin ylätasanteella voi tutustua Suomen ilmatorjunnan alkutaipaleen vaiheisiin Suomenlinnassa vuosina 1925 – 1930. Valokuvien ja esineiden lisäksi on esillä ensimmäinen koulutusase: Maxim- konekivääri kärrynpyörä-jalustalla. Mielenkiintoisia kokeiluaseita ovat 20 ItK/23 Oeja 40 ItK/15 V. Sisätilassa on kunniapaikalla Ilmatorjunnan perinnetykki 76 ItK/14 “Putilov”, jolla suoritettiin ensimmäinen tykistöllinen ilma-ammunta 16.9.1927.

Ilmatorjunnan 1930- luvun koulutus huipentui vuosittain Muurilan kesäleireillä. Leirien ammuntoja raskailla 76 mm:n Bofors-kanuunoilla on esillä valokuvanäyttelyssä. Helsinki-Halli nimisessä näyttelyhallissa on esillä näihin ammuntoihin osallistunut 76 ItK/28 B-tykki.

Ilma-ammunnan suoritus raskailla tykkipattereilla kehittyi ratkaisevasti, kun vuonna 1936 maahan saatiin moderneja Vickers m/34 keskuslaskimia. Laskin sijaitsee hallin ylätasanteella.

Ilmatorjunta siirtyi ohjusaikaan vuonna 1978. Nähtävillä on yhden miehen ilmatorjuntaohjusten (ItO 78 ja 86)lisäksi 6m pitkä aluetorjuntaohjus; ItO 79:n koulutuksessa käytetty osin avattu ohjus. Multimediapisteessä voi tutustua tarkemmin koko SA-3 Goaohjusjärjestelmään, johon kuului useita tutkia. Tietokoneella voi myös tarkastella Lohtajalla suoritettuja ilma-ammuntoja. Ohjusjärjestelmistä uusimpana esillä on yhdysvaltalaisen Stinger-ohjuksenlaukaisulaite.

Näyttelyhallin alatasanteella ovat kaikki yleisimmät sotien jälkeisen ajan koulutuksessa käytetyt tykkimallit, tulenjohtotutkat ja keskuslaskimet sekä ilmatorjuntapanssarivaunu. Hallin sisäkatossa on esillä harjoituksissa ja ammunnoissa käytettyjä maalilennokkeja.

Maailman mittaluokassa harvinaisuutena oleva BUK M1 -ilmatorjuntaohjusvaunu on yksi näyttelymme helmistä samoin kuin ylä- ja alatasanteen väliin sijoitettu Neuvostoliiton ilmavoimien käytössä sodan aikana ollut Airacobra-hävittäjä.

Museokortti

Museokortti, pääsylippusi 280 museoon

Poikkea museossa milloin vain! Museokortti on pääsylippusi 280 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Pääkaupunkiseudultakin löydät 40 Museokortti-kohdetta.

SARVIKUONO Design