Kokoelmat
Tuusulahalli: Rauhanajan ilmatorjunta
Lähinnä museon sisäänkäyntiä sijaitseva näyttelytila avattiin kävijöille ensi kerran 4.6.2007
Heti hallin ylätasanteella voi tutustua Suomen ilmatorjunnan alkutaipaleen vaiheisiin Suomenlinnassa vuosina 1925 – 1930. Valokuvien ja esineiden lisäksi on esillä ensimmäinen koulutusase: Maxim- konekivääri kärrynpyöräjalustalla. Mielenkiintoisia kokeiluaseita ovat 20 ItK/23 Oe ja 40 ItK/15 V. Sisätilassa on kunniapaikalla Ilmatorjunnan perinnetykki 76 ItK/14 “Putilov”, jolla suoritettiin ensimmäinen tykistöllinen ilma-ammunta 16.9.1927.
Ilmatorjunnan 1930- luvun koulutus huipentui vuosittain Muurilan kesäleireillä. Leirien ammuntoja raskailla 76 mm:n Bofors-kanuunoilla on esillä valokuvanäyttelyssä. Toisessa näyttelyhallissa on esillä näihin ammuntoihin osallistunut 76 ItK/28 B-tykki.
Ilma-ammunnan suoritus raskailla tykkipattereilla kehittyi ratkaisevasti kun vuonna 1936 maahan saatiin moderneja Vickers m/34 keskuslaskimia. Laskin on hallin ylätasanteella.
Ilmatorjunta siirtyi ohjusaikaan vuonna 1978. Nähtävillä on yhden miehen ilmatorjuntaohjusten ( ItO 78 ja 86 ) lisäksi 6m pitkä aluetorjuntaohjus; ItO 79 :n koulutuksessa käytetty osin avattu ohjus. Multimediapisteessä voi tutustua tarkemmin koko SA-3 Goa ohjusjärjestelmään, johon kuului useita tutkia. Tietokoneella voi myös tarkastella Lohtajalla suoritettuja ilma-ammuntoja.
Näyttelyhallin alatasanteella ovat kaikki yleisimmät sotien jälkeisen ajan koulutuksessa käytetyt tykkimallit, tulenjohtotutkat ja keskuslaskimet sekä ilmatorjuntapanssarivaunu. Hallin sisäkatossa on esillä harjoituksissa ja ammunnoissa käytettyjä maalilennokkeja.
Näyttelyhallin seinävitriineissä esitellään ilmatorjunnan joukko-osastojen vaiheita rauhan aikana.
Museokortti
Museokortti, pääsylippusi 280 museoon
Poikkea museossa milloin vain! Museokortti on pääsylippusi 280 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Pääkaupunkiseudultakin löydät 40 Museokortti-kohdetta.