Kokoelmat
Helsinkihallin sota-ajan näyttely: Tulikasteesta torjuntavoittoihin – Ilmatorjunta Suomen sodissa 1939-1945
Vuonna 1996 rakennetussa Helsinki-hallissa esitellään ilmatorjunnan historiaa sotavuosina 1939-1945 niin kotirintamalla kuin taistelutantereilla.
Kattava valikoima sota-ajan ilmatorjuntakalustoa, aikakauden arkistofilmit, valokuvat ja sanomalehdet esittelevät sota-ajan todellisuutta elävästi. Nuori aselaji sai tulikasteensa talvisodan ensimmäisten päivien pommituksissa.
Kaluston kehitystä, asehankintoja ja ilmatorjunnan merkitystä sotatapahtumissa on mahdollista seurata näyttelyssä aina ratkaisutaisteluihin ja Lapin sotaan asti. Suomi otti mm. ensimmäisenä maana käyttöön ilmatorjuntapanssarivaunun. Näyttelyssä on esillä Viipurista viimeisenä vetäytynyt ilmatorjuntapanssarivaunuharvinaisuus (Landsverk Anti II eli Luftvärnskanonvagn L-62 Anti II). Uutuutena näyttelyssä on myös ilmatorjunnan 1941 alasampuman neuvostoliittolaisen MiG 3 hävittäjän jäänteet!
Museokävijä voi tutustua aikakauden sanomalehtiin kosketusnäytön avulla, katsella sota-ajan arkea kuvaavia arkistofilmejä ja kiivetä ilmavalvontatorniin lotan viereen tähyilemään lentokoneita. Sotilaspoikien kokemuksiin voi eläytyä kokeilemalla, kuinka paljon RMB 88 mm ammus painaa. Ammuksia kantoivat sotilaspojat tykeille Helsingin suurpommitusöinä.
Helsingin ilmatorjunnan järjestelyt sekä helmikuun 1944 suurpommitukset ja torjuntavoitto on dokumentoitu kattavasti. Nähtävillä on mm. raskas 88 mm:n RMB ilmatorjuntatykki, Lambda- keskuslaskin ja Irja-tutka. Näyttelyyn on tuotu myös kattava valikoima Neuvostoliiton Helsingin suuurpommituksissa käyttämiä lentopommeja. Näyttelyssä voi tutustua myös Helsingin tulenjohtokeskus Tornin toimintaan aitojen tutkatasojen äärellä.
Museokortti
Museokortti, pääsylippusi 280 museoon
Poikkea museossa milloin vain! Museokortti on pääsylippusi 280 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Pääkaupunkiseudultakin löydät 40 Museokortti-kohdetta.